Charakteristika

31.12.2008 10:15

 

Co je dobré vědět?

 

Westie je skvělý pes! Je velmi bystrý, sebevědomý, temperamentní, hravý a stále činorodý tvor s otevřeným pohledem. Teriéři, třeba právě i westie, jsou sice velicí jen pod kolena, vzdor tomu však jsou velmi odvážní - bez jediného projevu bázlivosti nebo plachosti. Věčně se něčím zaměstnávají, jsou čilí a stále připravení k akci. Jestliže se těšíte na klidného pejska, který bude v klidu a bude vám sedět na klíně, potom westie není pes pro vás.


Westík má vyrovnanou povahu, dobře a rád s člověkem sdílí rodinný život, ať je to v městském bytě nebo ve venkovském domě. Vychází s dětmi a dobře přijímá i cizí osoby, pokud mu byly aspoň jednou představeny. Je to sebevědomý pes, který když výjde ven, nezačíná hned rvačky, ale také si nenechá nic líbit. Není to stvoření, které se čistě pro radost svému pánovi jen povaluje v domě. Westie je rozený lovec, baví ho pronásledování a je neustále připraven k činu.

 

Teriéři mají společnou vlastnost, jíž je chuť pracovat - a pracovat nadšeně s odvahou. Ve srovnání s malým tělem mají velké a silné zuby. Jsou také vybaveni vynikajícím sluchem a velmi dobrým zrakem.. Bez ohledu na skutečnost, že již po několik generací jsou miláčky našich domovů, zůstává v nich potřeba dělat to, k čemu byli vyšlechtěni.


Westie je podobný svým skotským krajanům, tj. skotskému teriérovi a kern teriérovi. Z této trojice je skotský teriér nejsilnější, nejtěžší a má nejsilnější kostru. Je také nejtvrdohlavější. Kern teriér je znich nejlehčí, má drobnější kosti a nepříliš masivní stavbu těla. Westie se řadí mezi ně jak osobností, tak také svou tělesnou stavbou. Má silné kosti, ale je lehčí než skotský teriér. Rád dělá svým majitelů radost a na život pohlíží šťastně. Když se na něho pozorně zadíváte, tak uvidíte jak vás jeho zářivý pohled zve: Pojď si se mnou hrát! Je rychlý, bystrý a inteligentní. Svého pána považuje za sobě rovného.


Je nutné ho naučit základním prvkům poslušnosti, aby se posadil, přišel když ho zavoláte, vůbec aby se choval jako malý džentlmen.


Westíkům, podobně jako ostatním teriérům, činí poslušnost potíže. Rozhodně nepatří k plemenům, se kterými se při výcviku pracuje snadno. Jejich inteligence a pocit nezávislosti se zpravidla stávají zkouškou trpělivosti. Ve srovnání s westie jsou zlatí retřívři, pudlové, ale i malí knírači ideálními psy pro výcvik poslušnosti. S nimi se velmi dobře pracuje. Westie však jsou nejen inteligentní, ale také touží svého pána potěšit, což je vlastnost u teriérů málo rozšířená. Teriér je destruktivní a stále zaměstnaný pes, a zárověň je schopen se něčemu naučit.


U westie musíte vzít na vědomí, že když si ho pořídíte, nastanou určité "problémy" , jenž se u jiných plemen neobjevují.


V první řadě je to jeho bílá barva. Jeho pracovitost a skutečnost, že je stále něčím zaměstnán, je na jeho bílém kožichu ihned vidět.

 

 

Dále - u většiny plemen se objevují různé zdravotní potíže a westie není vyjímkou. Psa byste měli proto koupit od renomovaného chovatele a zeptat se ho, zda se v chovu nevyskytla nemoc. Pokud ano, tak která.

  1. Legge-Calve-Perthers (perthesova choroba) je onemocnění kostí. Tato nemoc není dědičná.
  2. Kraniomandibulární osteopatie (CMO) jde o zvápenatění kloubů mezi čelistí a lebkou, jehož příčinou je zmnožený růst kostních buněk. Toto onemocnění je dědičné, ale poměrně vzácné.
  3. Keratoconjunctivitis sicca (suché oko) jde o periodickou formu zánětu spojivek, jenž se stává chronickým a je pro psa velmi bolestivý

    Stručný výčet zdravotních problémů je nepříjemný, přesto jsou westie považovaní za plemeno téměř bezproblémové. Některé z uvedevých onemocnění jsou vzácné a většinou se objeví opravdu jen ojediněle, proto plemeno westie neodmítejte. Jen je potřeba si uvědomit, že skutečně zodpovědný chovatel a následný majitel takovéhoto štěněte na hrozící nebezpečí pamatuje a udělá vše proto, aby se jim vyhnul.
     
     
     
    www.globulin.blog.cz

—————

Zpět