Péče o westíka

31.12.2008 10:19

 

Oči,Ouška

Oči je třeba jen vizuálně kontrolovat, zda jsou čisté, nezarudlé a neteče z nich nějaký nezvyklý výtok. Okolí očí - tzv. ospalky - očistíme měkkým hadříkem namočeným v teplé vodě, příp. v nějaké vodičce na výplach očí.



Ze zvukovodu pravidelně vytrháváme chloupky, které tam westíkům často vyrůstají, aby mohl vnitřek ouška volně dýchat a nevytvořil se v něm zánět. Také je dobré jako prevenci kápnout jedenkrát za 14 dní kapky na čištění uší (např. Otipur).
 

Zuby

 

Jako prevenci zubního kamene i zubního kazu, je dobré asi jednou týdně pejskovi vyčistit zoubky enzymatickou pastou pro psy (např. pasta Parodongyl), anebo mu koupit čistící kostičky. Ale tady pozor, ne všechny doopravdy zuby čistí, některé spíše způsobují žloutnutí zubů. Je dobré poradit se o vhodných čistících kostičkách s vaším veterinářem.

 

Tlapky

 

V zimě je preventivně mažeme krémem (např. speciálním krémem na tlapky pejsků Glom). Pokud jsou polštářky díky posoleným silnicím rozpraskané, je dobré použít nějakou hojící mastičku (měsíčková, apod.).

 

Drápky

 

Pravidelně zastřihujeme drápky. Pokud necháme pejskovi drápky přerůst, může se zranit, anebo vás nechtěně poškrábat.

 

Srst

 

Srst westíka je třeba pravidelně, asi čtyřikrát až pětkrát do roka trimovat. Trimování provádí buďto kadeřnice v psím salonu, anebo si můžete otrimovat pejska i sami.

 

Mimo trimování vyžaduje srst denní rozčesávání a kartáčování.

 

Koupat byste pejska měli pouze asi 1x za tři týdny (pokud máte štěně, tak šamponem pro štěňata, pokud je pejsek dospělý, tak šamponem na bílou srst či šamponem pro hrubosrsté teriéry. Dobrá je třeba značka Bea), protože jinak se mu časem může srst pokazit. Pokud se pes zrovna nevyválí v něčem nevábně vonícím, většinou stačí, pokud mu v případě potřeby po příchodu z procházky osprchujete tlapky a bříško teplou vodou. Zbytek nečistot se obvykle dá z srsti po zaschnutí vyčesat.

 

Blechy, klíšťata, apod.

 

Proti těmto vnějším parazitům se používá buďto tzv. spot-on (je to tekutina, která se natře mezi lopatky pejska) - proti blechám mívají tyto spoty účinnost asi 3 měsíce, proti klíšťatům obvykle jen měsíc, pak se musí aplikace opakovat. Po aplikaci spot-on by pejsek po dobu 24 hodin neměl zmoknout, nesmí se koupat a hladit na místě aplikace. Dobrá značka spot-onu je např. Advantix nebo Duowin (zde ale pozor na možný projev alergie u psa).

 

Dále se proti vnějším parazitům používají různé spreje a proti klíšťatům také obojky.

Westík před trimováním

 

 

westík po trimování

 

obrázky jsem našla na www.strihani-psu-praha.cz

 

—————

Zpět